Schommelende bloedsuiker bij kinderen.
Constante schommelingen in je bloedsuiker zijn schadelijk voor je gezondheid op korte en langere termijn.
Bij volwassenen is dit heel belangrijk om aan te pakken maar bij kinderen is dit ook erg belangrijk want als volwassenen van de toekomst kan de basis maar beter goed zijn.
Waarom is het zo belangrijk om je bloedsuiker stabiel te houden?
- Organen hebben het zwaar bij een steeds schommelende bloedsuiker.
- Voor de hersenen is een stabiele bloedsuiker belangrijk om goed te kunnen functioneren.
- Het put de alvleesklier uit.
- Steeds teveel van het hormoon insuline bevordert ontstekingen.
- Een schommelende bloedsuikerspiegel is de voorloper van Diabetes Type 2.
- Het veroorzaakt vermoeidheid.
Hoe werkt nou toch die bloedsuikerspiegel?
Een voorbeeld:
Je eet een handje snoep, hierdoor stijgt je glucoseniveau in je lichaam ineens veel teveel. Op dat moment wordt het hormoon insuline aangemaakt. De glucose in je bloed zakt door de insuline. Door het hormoon insuline kan de glucose namelijk je cellen in om te zorgen voor de productie van energie.
Alleen er is zoveel insuline aangemaakt dat het doorwerkt…. Het glucoseniveau blijft dus dalen. Als dit onder een bepaald niveau komt dan ontstaat er een hongergevoel. (trek in snelle suikers) Als dit te vaak gebeurd…
Welkom in de vicieuze cirkel van de bloedsuikerspiegel.
Wat kun je hier nou aan doen??
Eet stap voor stap minder snelle suikers, doe dit rustig aan zodat je lichaam hieraan kan wennen en het een gewoonte wordt. Vervang de snelle suikers door langzame koolhydraten (bijv. groente, fruit, peulvruchten, havermout…) eiwitten en vetten. Op deze manier stabiliseert de insuline aanmaak.
Hulp nodig bij het veranderen van je leefstijl? Neem contact met mij op voor een telefonisch kennismakingsgesprek om te bekijken wat ik voor jou kan betekenen. Voor het contactformulier tik hier.