Hormoon verstoorders

Stress

Stress is de grootste hormoonverstoorder die er is. Ons lichaam reageert op stress hetzelfde als het dat deed in de oertijd. Toen was stress functioneel want als je oog in oog stond met een groot gevaarlijk dier moest je snel en adequaat actie kunnen ondernemen. Omdat het in die situatie niet zo belangrijk was dat je spijsvertering goed verliep of dat je geslachtshormonen goed werden aangemaakt, kregen deze lichamelijke processen geen of helemaal geen aandacht en ging alle energie naar de organen die je nodig had om deze stress-situatie het hoofd te bieden. Tegenwoordig kennen we dit soort situaties niet meer, maar als wij stress ervaren, reageert ons lichaam hetzelfde als in de oertijd. Er worden stresshormonen aangemaakt en ook bij ons verminderen of stoppen bepaalde lichamelijke en hormonale processen.  Met alle gevolgen van dien. Stress gaat ook nu nog altijd voor. De snelle wereld waarin we leven die ervoor zorgt dat we continue ‘aan’ staan. Een beetje stress of spanning is helemaal niet erg en heb je soms ook nodig om bijvoorbeeld een belangrijke presentatie of een examen goed te kunnen volbrengen. Het is echter de langdurige stress die zorgt dat er problemen ontstaan. En dat is echt niet alleen stress door 60-urige werkweken, maar ook door sociale verplichtingen en de vele prikkels die door de verschillende media op ons afgevuurd worden. Daarnaast kunnen verkeerde voeding en de verkeerde manier van sporten ook stress voor je lichaam betekenen.

Voeding

Aan de ene kant bevat onze voeding te weinig belangrijke bouwstoffen om ons gezond te houden en aan de andere kant staat onze voeding bol van chemische stoffen waar ons lichaam van in de war raakt en die onze hormonen in chaos achterlaat.
Wat er in de fabriek met voeding gedaan wordt heeft meer met chemie te maken dan met kookkunst. Al die kant-en-klaarmaaltijden, blikken en dozen waar ‘verrijkt met vitamines’  en ‘goed voor hart- en bloedvaten’ op staat kun je maar beter links laten liggen.
Het volgen van crashdiëten kunnen je hormonen ook flink van slag brengen. Ga je door met het denken vanuit een lage inname van energie en een zo hoog mogelijk verbruik ervan, dan ga je de strijd aan met je hormonen. Die strijd win je nooit!

Training

Lange en zware trainingen zijn slecht voor je figuur! Trainingen met als doel calorieën verbranden hebben ook geen zin. Waarom eigenlijk niet?

*Je verbrandt tijdens een lange zware cardiosessie te weinig om echt af te vallen.

*Je verbrandt niet alleen vet, maar ook spieren en dat is wel het laatste wat je wilt want die spieren zorgen nou juist dat je slank blijft! Ook als je lekker op de bank zit.

*Je verstoort de hormonen die jou slank moeten houden.

Kort en intensief bewegen is de beste manier om een optimale hormoonbalans te bereiken. Daarom duurt een Hormoonfactor workout ook nooit langer dan 60 minuten, voor een gemiddeld persoon is een combinatie van 40 minuten krachttraining en 20 minuten cardiotraining ideaal. Twee tot drie keer per week trainen is meestal voldoende.