Hormonen

“Wanneer je hormonen in balans zijn voel jij je niet alleen gezond, vitaal en sterk, je voelt je ook zelfverzekerd, je ziet er goed uit, je hebt een volle haardos, je blijft gemakkelijk op gewicht, je slaapt prima, je ogen stralen, je emoties zijn evenwichtig, je hersenen staan op scherp en je bent echt gelukkig en tevreden met jezelf.”

De belangrijkste hormonen kort uitgelegd.

Oestrogeen stimuleert bij vrouwen de groei van borsten, eierstokken en de baarmoeder. Het oestrogeenniveau piekt vlak voor de eisprong en verhoogt het seksueel verlangen, waardoor de kans op zwangerschap groter wordt. De hormoonproductie neemt in de overgang af. De aanmaak van progesteron en testosteron neemt sneller af dan de aanmaak van oestrogeen. Dit leidt tot een hormonale disbalans tussen het niveau van oestrogeen en progesteron/testosteron in het lichaam. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie en is aanleiding voor de meeste overgangsklachten.

Progesteron is vooral een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert. Bij vrouwen wordt het in de bijnieren en eierstokken aangemaakt. Progesteron zorgt er ook voor dat het lichaam minder vocht vasthoudt. Bij vrouwen regelt het de eicelrijping. Het is het eerste hormoon dat afneemt in de overgangsperiode.

Testosteron wordt gezien als een typisch mannelijk hormoon, maar het zorgt ook bij vrouwen voor de opbouw van spieren en botten, het stimuleert de vetafbraak en geeft kracht in stressvolle situaties.

Cortisol wordt het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt geproduceerd in de bijnieren en stuurt de verwerking van vetten, eiwitten en koolhydraten aan. Cortisol helpt omgaan met stress, stimuleert de eetlust, verbetert de spijsvertering en stimuleert spieren en hersenen. Een disbalans wordt oa veroorzaakt door chronische stress.

Insuline wordt afhankelijk van de hoeveelheid glucose in het bloed geproduceerd. Het hormoon reguleert op deze manier o.a. de bloedsuikerspiegel. Ook is de hoeveelheid insuline in het bloed mede bepalend voor de stemming. Wanneer je veel suiker eet kan dit systeem overbelast raken. Hierdoor onstaan er tekorten aan mineralen dat uiteindelijk weer leidt tot een totale disbalans in het lichaam. Insuline zorgt ook voor spieropbouw en vetaanzet.

Groeihormoon wordt door de pijnappelklier gemaakt. Groeihormoon wordt tijdens de eerste uren van de slaap geproduceerd. Het niveau van groeihormonen is voor de pubertijd het hoogst en neemt dan gedurende de rest van het leven gestaag af. Groeihormoon verlaagt het lichaamsvet, verhoogt de spiermassa en helpt bij het maken van sterke botten. Ook is dit hormoon goed voor het immuunsysteem en zorgt voor een snellere hersteltijd.

Schildklierhormoon wordt in de schildklier gevormd en regelt de temperatuur, activeert de stofwisseling, is belangrijk voor het geheugen en verlaagt het cholesterol. Schildklierhormoon stimuleert het immuunsysteem.

DHEA houdt jong en helpt stress te verminderen. De grootste hoeveelheid DHEA wordt in het lichaam aangemaakt als je rond de 20 jaar oud bent. Het hormoon kan in verschillende andere hormonen worden omgezet en verbetert het geheugen en de weerstand.

Melatonine is een hormoon dat goed helpt om te slapen en om andere hormonen aan te maken en op het gewenste niveau te houden.

Wil je graag persoonlijke ondersteuning bij het in balans brengen van jouw hormonen? Kijk dan eens bij het kopje aanbod en neem contact met me op.