Gezondheid

Waarom die eetbuien?

Er zijn een paar hormonen die een grote invloed hebben op ons eetgedrag.

Leptine zorgt voor het verzadigingsgevoel.

Greline wekt hongergevoel op.

Insuline bepaalt onze bloedsuikerspiegel.

Als deze 3 hormonen niet in balans zijn is er een zeer grote kans dat jij de hele dag trek hebt in eten, een flinke zoetbehoefte hebt of moeilijk kunt stoppen met eten.

Wat zijn nog meer oorzaken van teveel (ongezond) eten?

Als het hormoon Insuline uit balans is heb je steeds het gevoel dat je wilt blijven eten. Je bloedsuikerspiegel daalt en door dit gevoel van een lage bloedsuikerspiegel ga jij eten. Op dat moment kom je in een vicieuze cirkel terecht wat betreft je eetgedrag. Eten-Bloedsuikerspiegel hoog- Insulineaanmaak- Bloedsuikerspiegel laag- Eten.

Verdriet of pijn weg eten omdat dit voor een tijdelijk fijn gevoel geeft. Sommige voedingsmiddelen zorgen voor de aanmaak van geluks hormonen. Bijvoorbeeld chocolade. Ga voor jezelf eens bekijken of er iets onderliggend is waarom je zoveel eet.

Gezelligheid. Geen nee durven zeggen omdat je denkt dat het niet gezellig is als je niet mee eet. Ook met drinken van alcohol is dit vaak het geval. Wie kent niet de zin “Ah doe niet zo ongezellig” als je dat ene wijntje niet neemt.

Stress en vermoeidheid zorgen er meestal ook voor dat je minder gezonde keuzes gaat maken. Je denkt dat je dan van meer eten meer energie krijgt. Dit is ook even zo. Je krijgt van een hoop ongezonde voedingsmiddelen even een piek in je energie met daarop volgend een dip. Het is een korte termijn oplossing. (En dan kom je weer bij het stukje insuline)

Wat kun je doen aan die eetbuien?

Goed slapen. Slaap 7 á 8 uur per nacht. Als je meerdere nachten slecht slaapt maakt je lichaam al meer Greline (wekt hongergevoel op) en minder Leptine aan. (Verzadiging) Resultaat meer trek gedurende de dag.

Kies voor hormoonproof voeding. Schrap snelle koolhydraten, suikers, alcohol en ongezonde vetten.

3 maaltijden per dag. Omdat je niet de hele dag eet krijgt je systeem meer rust.

Drink voldoende water. Minimaal 2 liter per dag.

Eet dagelijks minimaal 500 gram groente.

Beweeg voldoende. Minimaal 10.000 stappen per dag. Hou dit maar eens bij met een stappenteller.

Pak je rustmomenten. Stress zorgt voor meer behoefte aan eten.

Hou eens een paar weken een eetdagboek bij. Dit is een stukje bewustwording van wat je eigenlijk echt eet.

Zorg voor voldoende gezonde vetten rijk aan omega 3-vetzuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *