Gezondheid

Slaapproblemen

Ik hoor steeds meer mensen om mij heen die kampen met problemen met hun nachtrust.

Voldoende slaap is belangrijk voor processen in je lichaam die je nodig hebt om gezond te blijven.

Melatonine is het slaaphormoon dat je lichaam aanmaakt als het donker wordt. Je hebt dit hormoon nodig om in slaap te vallen en goed door te slapen. Daarnaast is het een belangrijk anti-oxidant. Melatonine wordt gemaakt uit Serotonine als het donker wordt. Serotonine wordt voor het grootste deel gemaakt in de darmwand dus hier speelt een goede darmwerking/goede vertering een grote rol.

Je gezondheid begint in je darmen

Een paar uur na het inslapen gaat het Groeihormoon aan het werk. Dit hormoon zorgt voor het herstel van je lichaam. Groeihormoon zorgt daarnaast voor opbouw van spiercellen en afbraak van vetcellen. Aanmaak van groeihormoon is belangrijk voor je gezondheid. En ja…. tekort slaap is tekort aanmaak van dit belangrijke Groeihormoon.

Oorzaken slecht slapen:

Tekort Serotonine (gelukshormoon), slechte darmwerking, slecht dagritme, te weinig daglicht zien, te actief in de avond, stress, magnesiumtekort, progesteron tekort, te lage eiwitinname, bijnieruitputting.

Belangrijk:

Zorg voor een donkere slaapkamer.

Teveel stress overdag zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol in de avond hoog is terwijl deze in de avond laag hoort te zijn en in de ochtend hoog. (om ons wakker te maken) Zorg voor momenten van ontspanning overdag.

Overdag voldoende daglicht zien verhoogt de Melatonine afgifte bij het donker worden.

Als je te actief bent in de avond krijgt je lichaam geen seintje om tot rust te komen en Melatonine aan te gaan maken.

Digitale apparatuur aan vlak voor het slapen is niet bevorderend voor de nachtrust.

Cafeïne, theïne (uit theebladeren) en theobromine uit chocolade zijn activerende stoffen die de slaap kunnen verslechteren als we die te laat op de avond eten/drinken.

Door het drinken van alcohol krijgen sommige mensen een minder diepe slaap en hierdoor rust je minder goed uit.

Beweging overdag kan de aanmaak van Serotonine verhogen en je een goed gevoel geven. Serotonine is weer nodig om Melatonine aan te maken dus een win-win situatie.

Een paar uur voor het slapen gaan is het niet verstandig om veel te gaan eten en zeker geen suikers of koolhydraten. De koolhydraten en suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en hierdoor komt je insuline productie weer op gang, de insuline is nodig om je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Hoog insulineniveau belemmert de aanmaak van Melatonine wat je juist zo hard nodig hebt om goed in slaap te komen. Heb je toch trek eet dan gezonde eiwitten en vetten. (noten, olijven, gekookt ei)

Probeer een ritme in je slaappatroon te krijgen. Ongeveer dezelfde tijden naar bed gaan en opstaan….. en blijf in het weekend niet te lang in je bed liggen.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *